Étkezési Szódabikarbóna (NaHCO₃ – Nátrium-hidrogén-karbonát) 1kg

950 Ft - az ár az ÁFÁt is tartalmazza

A nátrium-hidrogén-karbonát enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból, és nátriumionból áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.

Takarításhoz, Kozmetikai célokra, Hogyan működik a szódabikarbóna? Szódabikarbóna, alias nátrium-hidrogén-karbonát, segít szabályozni környezetünk pH-ját. Amikor a szódabikarbóna egy savas vagy lúgos anyaggal érintkezik, arra törekszik, hogy semlegesítse a pH-t. Ezen túl, a szódabikarbóna képes pH változások lassítására, vagyis pufferolásra.

Felhasználási módok a teljesség igénye nélkül:

„Gépi mosáshoz: A szódabikarbóna gyakran a házi mosó- és mosogatószerek komponense is. Ennek oka egyrészt a remek szagtalanító hatása – így segíthet a ruhák kellemetlen szagát megszüntetni. Emellett gyorsabban oldódik a vízben, mint a mosószóda, így vízlágyító hatása hamarabb érvényesül.

Áztatáshoz: Az áztatóvízben a mosószódához adva kevés szódabikarbónával keverve a tisztítóhatás fokozható. A szódabikarbónás áztatás a szagok ellen is verhetetlen, ha félünk, hogy mosáskor nem sikerül eltávolítanunk például ételszagot, vagy cigarettafüstöt, érdemes szódabikarbónába áztatni. Erősen szennyezett világos ruhák áztatásához a szintén környezetbarát folttisztító só használatát javasoljuk. (A folttisztító sóról később külön cikkben írunk.)

Hűtő szagtalanításához: Tegyünk egy edényben szódabikarbónát a hűtőbe. Semlegesíti a kellemetlen szagokat. A szódabikarbóna ezek után még kiválóan felhasználható takarításhoz.

Takarításhoz: Aszódabikarbóna remek súrolószer! WC, kád, mosdókagyló, és mosogatótálca, tűzhely tisztításához is elsőosztályú. A szódabikarbónás sikálás után ecettel töröljük át a felületet a teljes tisztaság érdekében. Ha nem szeretnénk ecetszagot, lehet fordított sorrendben is, először ecet, utána szódabikarbóna.

Ha zsírosabb szappanlerakódások, vagy a tűzhelyen ételmaradék is van a felületen, a szódabikarbónát érdemes mosószódával keverni a jobb zsíroldó hatás érdekében. Tűzhelyet érdemes beáztatni kis vízzel, vagy vizes ronggyal – vagy akár mosószódás, szódabikarbónás vízzel, és állni hagyni kb. 10 percet, hogy a sikálás helyett elegendő legyen áttörölni a felületet.

WC-tisztításhoz: A vécécsészébe tegyünk 1-3 evőkanál szódabikarbónát a szennyeződés mértékétől függően, majd sikáljuk át a kagylót a kefével. Ezután jöhet az ecetes vagy citromsavas átdörzsölés. (Lehet fordított sorrendben is.)

Ha valamennyi szódabikarbóna maradt a kagylóban, ecet hatására felpezseg – a kiváló szén-dioxid habzása átmozgathatja a lerakódásokat, viszont valamennyire gyengíti az ecet vízkőoldó erejét (hiszen a vízkő helyett a szódabikarbónával lép reakcióba.)

Odaégett edényhez: Ha odaégettük az ételt az edénybe, tegyünk bele 1-2 evőkanál szódabikarbónát, és minimum 2-3 ujjnyi vizet, majd forraljuk fel. Miután lehűlt a keverék, az égett darabkák maguktól leválnak, vagy fa lapáttal könnyen felkaparhatóak lesznek.

Mosogatáshoz: A szódabikarbóna remek súrolószer, és jó zsíroldó is. Sokan kizárólag szódabikarbónával mosogatnak minden edényt, mosogatókefe és luffaszivacs segítségével (ezek használatát nemrég teszteltük). Többen arról is beszámoltak, hogy míg az első 1-2 alkalommal irritálta a kezüket a szódabikarbóna mosogatáskor, a következő alkalmakkor ez már nem fordult elő.

Duguláselhárításra: WC, mosdókagyló vagy mosogatótálca eldugulása esetén – ha zsíros lerakódás okozza a dugulást – sikeresen bevethetjük a méltán népszerű ecet és szódabikarbóna párost. 1 bögre szódabikarbónát öntsünk a lefolyóba, majd rá 1 bögre ecetet, és hagyjuk felhabzani. Ebben a reakcióban rengeteg szén-dioxid keletkezik, és az ezzel járó habzás és pezsgés fellazítja a szennyeződéseket.

Ha a felpezsgés végeztével még adunk hozzá ecetet, nagy eséllyel a lefolyó mélyebb rétegeiben is lejátszódik ugyanez a reakció. A pezsgés után végül öntsünk a lefolyóba 1-1,5 l lobogó forró vizet, ami eltávolítja az így feloldott szennyeződést. A forró víz után engedjünk egy kis hideg vizet a lefolyóba, hogy a forró víz ne okozhasson semmilyen kárt, miután már elvégezte a feladatát.

Csempetisztításhoz: A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.

Cipő szagtalanításához: Tégy egy sűrűbben szőtt zokniba szódabikarbónát, és tedd bele a cipőbe legalább 6-8 órára. A szag elillan, így és kiválthatod a spray-s cipős szagtalanítókat.

Matrac vagy szőnyeg szagtalanításához: Szórjuk be szódabikarbónával, hagyd rajta pár órát, majd porszívózzuk ki.

Kozmetikai célokra: A szódabikarbóna sok naturkozmetikum alapanyaga. Nem mindenkinek válik be, mivel az arra érzékenyek bőrét irritálhatja. A többség viszont tökéletesen elégedett házilag készített szódabikarbónás dezodorával vagy épp fogporával. A kipróbálás előtt tájékozódjunk, vagy végezzünk bőrpróbát.

A szódabikarbónát lábfürdőhöz is sokan használják, a száraz sarok és a lábszag kezelésére.

Légfrissítőt, WC-illatosítót is készíthetünk belőle

Egy kis befőttesüvegbe önts 2-3 ujjnyi szódabikarbónát, majd erre csepegtess 10-20 csepp általad választott illóolajat. A szódabikarbóna akár 2-3 hétig tarja az illatot, míg a természetes illóolaj bármilyen más felületről pár óra után elilllan. A befőttesüveg tetejét betakarhatod kendővel, a kivitelezéshez innen meríthetsz ötleteket. Ezzel a 100%-ban természetes megoldással kiválthatod az egészségtelen illatosítót, ráadásul, ha pár hónap után elszíneződik a szódabikarbóna az illóolajtól, felhasználhatod WC-takarításra a keveréket.

Mire ügyeljünk?

A szódabikarbóna remek súrolószer – de pont ezért ne sikáljunk vele nagyon érzékeny felületeket, sőt, kényesebb műanyagokat sem!

Tárolási tipp

A takarításhoz használt szódabikarbónát tárolhatjuk kilyuggatot fedelű befőttesüvegben vagy sószóróban, így megkönnyítjük az adagolását a tisztítandó felületre. Mosószódával csak akkor keverjük be előre, ha az edénynek van egy zárható fedele is (például kiürült fűszertartó), különben a levegő víztartalmával reakcióba lép, és megkeményedik.”

Leírás

A nátrium-hidrogén-karbonát enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból, és nátriumionból áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.

Takarításhoz, Kozmetikai célokra, Hogyan működik a szódabikarbóna? Szódabikarbóna, alias nátrium-hidrogén-karbonát, segít szabályozni környezetünk pH-ját. Amikor a szódabikarbóna egy savas vagy lúgos anyaggal érintkezik, arra törekszik, hogy semlegesítse a pH-t. Ezen túl, a szódabikarbóna képes pH változások lassítására, vagyis pufferolásra.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Étkezési Szódabikarbóna (NaHCO₃ – Nátrium-hidrogén-karbonát) 1kg” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük